Miežiškietės iš tarptautinio konkurso grįžo su auksu

Miežiškių kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Raskila“, vadovaujamas Linos Kairytės, džiaugiasi svariu laimėjimu: tarptautiniame chorų konkurse kolektyvas pelnė aukso diplomą ir specialųjį apdovanojimą, be to, kartu su geriausiais chorais pateko į finalinį renginio etapą.

Tarptautinis chorų konkursas-festivalis „Praga Cantat“ – solidus, pasaulio chorų bendruomenei žinomas renginys. Per trisdešimt dvejus jo gyvavimo metus į Prahą semtis patirties ir varžytis rinkosi kone 900 chorų su maždaug 33 tūkstančiais dainininkų iš keturiasdešimties šalių. Šiųmečiame konkurse dalyvavo 23 chorai iš Austrijos, Kolumbijos, Prancūzijos, Čekijos, Suomijos, Vokietijos, Džersio, Indonezijos, Italijos, Latvijos, Lietuvos, Portugalijos, Slovėnijos. Chorus vertino solidi tarptautinė profesionalų komisija. „Praga Cantat“ didžiuojasi vertinimo sistemos išskirtinumu – konkurse dalyvaujantys kolektyvai ne vien įvertinami balais, bet ir gauna komisijos narių raštu pateiktų įvertinimų, rekomendacijų, galinčių padėti tobulėti.

Chorai ir ansambliai dar tik teikdami prašymus dalyvauti konkurse rinkosi, kokiose kategorijose varžytis, kokias programas pristatyti. Miežiškių ansamblis „Raskila“ parengė išplėtotų lietuvių liaudies dainų programą ir dalyvavo folkloro kategorijoje, kurioje savo šalies muzikines tradicijas pristatė ir kolektyvai iš Indonezijos, Slovėnijos, Kolumbijos.

Komisija, įvertinusi visose šešiose kategorijose padainavusius kolektyvus, geriausiuosius pakvietė varžytis dėl Grand Prix – Didžiojo Prizo. Į šį, finalinį, konkurso etapą pateko vos šeši kolektyvai, tarp jų – ir „Raskila“. Ansamblio dainininkės dar kartą kopė į Prahos Tautos namų koncertų salės sceną, pristatė dar vieną programą.

„Praga Cantat“ apdovanojimų ceremonijoje paskelbta, kad Didįjį Prizą laimėjo vienas iš keturių konkurse dalyvavusių itin profesionalių Indonezijos chorų. Kitiems kolektyvams išdalyti bronzos, sidabro ir aukso diplomai už pasirodymus skirtingose kategorijose, kai kurie nusipelnė ir specialiųjų apdovanojimų. Miežiškių „Raskilai“ komisija skyrė aukso diplomą ir specialųjį apdovanojimą už autentišką folkloro interpretavimą. Po iškilmingos ceremonijos bendraudama su organizatoriais ir komisijos nariais vadovė Lina Kairytė išgirdo daug pagyrų ansambliui, nemažai gerų žodžių buvo ir kolektyvui įteiktuose vertintojų raštuose.

Didžiulį būrį dainininkų iš viso pasaulio sukvietusio konkurso-festivalio organizatoriai tvirtino, kad šiųmetis renginys buvo vienas stipriausių, chorų pasirodymai džiugino aukšta kokybe. Miežiškių dainininkės džiaugiasi tapusios tokios šviesios muzikos šventės dalimi, pelniusios aukštų įvertinimų, galėjusios garbingai atstovauti savo šaliai. Beje, itin daug komplimentų sulaukėme ne vien už dainavimą – kolegos dainininkai aikčiojo išvydę lietuviškus tautinius kostiumus, gyrė mūsų sceninę kultūrą.

Žinoma, sukaupti daugybę puikių įspūdžių padėjo ir tai, kad konkursas vyko nuostabiame mieste – renginio organizatoriai kolektyvus pakvietė ne tik dainuoti, bet ir pasivaikščioti po Prahą, susipažindino su čekų kulinariniu paveldu. Išsamiau susipažinti tiek su Praha, tiek su pakeliui aplankytu Lenkijos Vroclavu pasistengėme ir pačios, tad kelionė tapo išties vertinga.

„Praga Cantat“ – antras tarptautinis konkursas, kuriame dalyvavo Miežiškių „Raskila“. Nors kolektyvas už poros metų minės jau trisdešimties kūrybinės veiklos metų sukaktį, yra pelnęs daugybę aukštų apdovanojimų Lietuvoje, pirmąkart nerti į platesnius vandenis išdrįso tik pernai. 2017-aisiais Sopote vykusiame tarptautiniame festivalyje „Raskila“ pelnė aukso diplomą, specialųjį apdovanojimą, varžėsi dėl Grand Prix. Šiemet didesnio masto renginyje pasiekti analogiški laimėjimai leidžia kurti ambicingus ateities planus.

 

Jurga Švagždienė, Miežiškių kultūros centro meno vadovė

raskila praha cantat2 raskila praga cantat3 raskila praga cantat4

raskila praga cantat5 raskila praga cantat6 raskila praga cantat