Tradicinė bulvių šventė Trakiškyje

Per patį rudens lygiadienį trakiškiečiai dėkojo gamtai už subrandintą derlių ir pagerbė antrąja duona vadinamas bulves. Tradicinė kulinarinio paveldo šventė „Bulvė ir maistas, ir vaistas“ surengta jau dvyliktą kartą. Prieš 16 metų šio renginio idėją subrandino tuometė meno vadovė Danutė Kirsnienė – tąsyk kartu su folkloro ansamblio „Margutis“ dalyvėms pirmąją bulvių šventę ji surengė muzikanto Virgilijaus Liesio tėvų sodyboje Kulbių kaime. Vėliau su pertraukomis šventė vyko Janinos Teresevičienės valdose ir net keletą metų – etnokultūros puoselėtojos Janinos Bikinienės sodyboje. Jau treti metai kulinarinio paveldo puoselėjimo tradicija tęsiama Trakiškio kaime.

Šeimininkėms trakiškietėms Danutei Pocienei, Gerutei Tulušienei, Albinai Lukošienei, Valentinai Valuškienei, Linai Tumienei, Danutei Kirsnienei, Stasei Miliauskienei, Gražinai Žilinskienei, Elmai Gedvilienei, Onutei Jučienei, Jolantai Silgienei, bei nevėžietėms Ritai Gribauskienei, Nijolei Imbrasienei, Nijolei Sadauskienei, padėjėjui Antanui Imbrasui išmonės tikrai netrūksta. Šių metų šventėje „Bulvė ir maistas, ir vaistas“ jie pasiūlė paragauti tiek iš anksto namuose paruoštų, tiek vietoje gaminamų įvairiausių bulvinių patiekalų: daržovių šiupinio, šilkinės košės, kugelio, cepelinų, „Čičinsko“ kepsnių iš bulvinės tešlos, gelsvai apskrudusių bulvinių blynų. Žolininkė Vlada Tumelienė priminė, kad bulvės naudojamos, vartojamos ir kaip vaistas, papasakojo apie jų gydomąsias savybes. Rudenišką popietę šventės dalyviai gardžiuodamiesi bulviniais patiekalais ragavo ir žolininkių paruoštos „Laimės arbatos“.

Trakiškiečiai kasmet į šventę pasikviečia ne tik būrį šeimininkų, bet ir gerą nuotaiką kuriančių linksmintojų. Šiemet muzikantų, artistų taip pat prigužėjo pilnas kiemas. Renginyje svečiavosi, savo programas pristatė Vadoklių kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Susiedai“ ir pasakotojas  Dovydas Butkus, Jotainių padalinio folkloro ansamblis „Rūtela“, Liūdynės kultūros centro Dembavos padalinio liaudiškų šokių grupė „Svaja“, pasakotoja Nijolė Imbrasienė iš Nevėžio, muzikantų trio iš Panevėžio, Trakiškio vokalinis ansamblis „Lanksva“. Svečiai, Panevėžio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Antanas Pocius, tarybos narė Violeta Grigienė, bendruomenės pirmininkė Jolanta Silgienė, gražiais žodžiais, dovanomis dėkojo trakiškiečiams už surengtą šventę, seimo nario Petro Nevulio padėjėja šeimininkėms perdavė padėkos raštus už etninės veiklos ir kulinarinio paveldo puoselėjimą.

           Ilgai spragsėjo ugnelė krosnyse, kvepėjo čirškinami blynai, skambėjo dainos, netilo muzika, sukosi poros šokio sūkuryje. Dalyviai ir žiūrovai žadėjo ir kitais metais per bulviakasį atvykti į Trakiškį.

IMG_1443 IMG_1441 IMG_1469