Neformalus vaikų švietimas

Miežiškių kultūros centras 2017 metais vykdė neformalaus švietimo programas ,,Dainuok ir atrask“ ir ,,Naujas senų daiktų gyvenimas“, kurias lankė 17 mokyklinio amžiaus vaikų.

Neformalaus vaikų švietimo programos „Dainuok ir atrask“ esmė – į dainavimo procesą įtraukti kuo daugiau vaikų, kad muzikuodami jie dalyvautų kūrybinėje veikloje,  patirtų kūrybos ir bendravimo  džiaugsmą. Programoje dalyvavo 7 vaikai. Per dainavimą jie siekė įvairių „atradimų“: atrasti naujų dainavimo subtilybių ir niuansų, atrasti naujų gebėjimų savyje, susipažinti su įvairiomis kultūros formomis, kuriose dalyvauja dainavimo menas, per išvykas ir pasirodymus atrasti naujų draugų ir bičiulių. Per 2017 metus su vaikais, dalyvaujančiais NVŠ programoje išmokome 15 dainų, dalyvavome 6 koncertuose, iš kurių įsimintiniausi buvo sakralinės muzikos festivalio koncertai Juodkrantėje ir Nidoje, kalėdinis koncertas jaunuolių dienos centre ir dainų dainelės rajono turas, kuriame, laimėtos dvi III vietos ir viena II vieta, suteikusi teisę dalyvauti sekančiame atrankiniame ture.  Svarbi NVŠ programos dalis – lankytis įvairiuose koncertuose, muzikiniuose spektakliuose, klausytis muzikinių įrašų-koncertų, taip stebint kitus dainininkus, aptariant ir analizuojant jų pasirodymus. Per visą programos laiką su mokiniais buvome išvykę į 4 Panevėžio muzikinio teatro spektaklius (operetę „Linksmoji našlė“, miuziklus „Svajonių sala“, „Mano puikioji ledi“ ir „Šnekučiai“), į 2 koncertus (bardų koncertą ir styginių kvarteto koncertą) ir žiūrėjome muzikinį filmą „Choristai“.

Apklausti vaikai veiklomis patenkinti, jaučiasi praplėtę savo akiratį, sužinoję daugiau apie dainavimo meną, sceninę kultūrą, susipažinę su operete, miuziklu iš arčiau. Tai suteikė daugiau motyvacijos dainuoti ir dalyvauti meno kolektyvų veikloje.

,,Naujas senų daiktų gyvenimas” programos esmė ugdyti kūrybingumo ir iniciatyvumo kompetencijas, tenkinant vaikų pažinimo, lavinimosi ir saviraiškos poreikius, sužadinant poreikį kurti pačiam, domėjimąsi įvairiais menais, sąmoningai dalyvauti kūrybinėje veikloje, estetiškai formuoti savo aplinką, skatinant sukurtus produktus mokytis reklamuoti ir realizuoti. Užsiėmimų metu vaikai susipažino su skirtingomis dailės technikomis ir technologijomis, siekiant netradicines priemones – atliekas ir įvairius panaudotus daiktus – prikelti antram gyvenimui. Dalyvaujant įvairiose edukacinėse programose skirtose kalendorinėms metų ir šeimos šventėms, vaikai susipažino su lietuvių papročiais ir tradicijomis, dalyvavo kultūrinėje bendruomenės veikloje. Pagamintus kūrybinius darbelius ugdytiniai dovanojo vienišiems vietos bendruomenės seneliams, puošė Velykų medį, Kalėdų eglę, gyvenvietę. Balandžio mėnesį darbelius buvo galima pamatyti ir Trakiškyje vykusioje eiliuotojų ir tautodailininkų šventės „Darbščių rankų ir žodžio meistrai“ parodoje.