„Ratasai“ scenoje – jau dvidešimt metų

Vienas tituluočiausių Panevėžio rajono kolektyvų – Miežiškių kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Ratasai“ – smagiai paminėjo kūrybinės veiklos dvidešimtmetį.

Šventiniame renginyje prisimintos kapelos ištakos: prieš gerus dvidešimt metų Miežiškiuose jau gyvavo „Rudenėlio“ kapela, prie kurios ėmė jungtis vis daugiau jaunų žmonių, tad tuometėms kultūros centro darbuotojoms kilo idėja pastariesiems pasiūlyti burtis į atskirą kolektyvą. Jam vadovauti buvo pakviestas neprofesionalus muzikas, tačiau nuo vaikystės grojantis, talentų nestokojantis žemaitis Raimondas Grikšelis. Už jo atsiradimą Miežiškiuose, visai rimtai sako muzikantai, kokius nors svarius apdovanojimus derėtų įteikti tiek jo potencialą įžvelgusioms būsimosioms kolegėms, tiek žmonai Vidai – ne bet kokį vyrą į savo kraštą atsiviliojo.

Naujoji kapela ėmėsi dirbti kaip reikiant – vos susibūrusi išmoko šalies Dainų šventės repertuaro kūrinius, perėjo atranką ir pirmąsyk dalyvavo svarbiausiame šalies mėgėjų meno įvykyje. Vėliau ir Dainų švenčių, ir kitų didelių, rimtų festivalių, konkursų, ir juose pelnytų apdovanojimų būta daugybės. „Ratasai“ ne kartą laimėjo įvairių titulų šalies kapelų šventėse, nuo pat pirmųjų laidų filmavosi populiariojoje „Duokim garo“, net keturis kartus tapo „Kapelmaušio“ Didžiojo prizo laimėtoja, dar daugiau sykių pelnė kitas prizines vietas. Didžiausias kapelos įvertinimas – aukščiausias šalies neprofesionalų kolektyvams teikiamas „Aukso paukštės“ apdovanojimas. Tai buvo pirmoji į Miežiškius atskraidinta „Paukštė“ ir pirmoji, tekusi rajono kapelai.

Svarbi, daugybę gerų prisiminimų dovanojusi kolektyvo kūrybinės biografijos dalis – koncertinės išvykos į užsienio kraštus. Įvairiose šalyse grota atstovaujant Panevėžio rajonui, dar daugiau pakeliauti teko užmezgus ryšius su anuomet Panevėžyje gyvavusiu šokių kolektyvu „Juosta“ ir kartu ėmus reprezentuoti Lietuvą tarptautiniuose festivaliuose.

Grota šokių kolektyvams, daug koncertuota kartu su merginų vokaliniu ansambliu, ieškota savojo stiliaus, – kapela per visą gyvavimo laikotarpį keitėsi, tobulėjo. Virsmų buvo ir kolektyvo sudėtyje: iš pirmosios kompanijos tebegroja tik vadovas Raimondas ir tūbą pučiantis Aušrius Bartulis, o kiti muzikantai keitėsi. Dabartinė „Ratasai“ – tai minėtieji du senbuviai, smuikininkė Gražina Krikščiūnienė, vienas kitą keičiantys būgnininkai Andrius Šukys ir Aidas Semėnas, perkusininkas ir dainininkas Linas Švagždys, akordeonais grojantys Vida Grikšelienė ir Rimantas Švaplys. Apie kiekvieną jų būtų galima išsakyti daugybę gerų žodžių, tačiau kolektyvui ypač malonu pasigirti R. Švapliu – jis yra ne vien muzikantas, bet ir kompozitorius, kuriantis specialiai šiai kapelai.

Kapelos kūrybinės veiklos dvidešimtmečio šventėje pagerbti ir visi dabartiniai kolektyvo muzikantai, ir nemažas būrys bičiulių pasveikinti, prisiminimais pasidalyti atvykusių buvusiųjų. Pastarieji turėjo progą prisiminti senus gerus laikus – kopė į sceną pagriežti, padainuoti.

„Ratasai“ renginyje pagrojo, padainavo daugybę skambiausių, publikai labiausiai įsiminusių kūrinių, gražiausių dainų. O už tądien bei visus du dešimtmečius publikai dalytas dovanas sulaukė malonaus atlygio. Su smagiomis dainomis ir didžiuliu kaimiškų gėrybių krepšiu kolegų pasveikinti atėjo „Rudenėlio“ muzikantai, tradicinį didžiulį pyragą ir gražių sveikinimų atvežė Panevėžio rajono mero pavaduotojas Antanas Pocius, linkėjimų perdavė Seimo narys Petras Nevulis, dovanų, gerų linkėjimų negailėjo muzikantų draugai, artimieji. Šaunią koncertinę programą jubiliatams dovanojo kolegos, Smilgių kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Aušrinė“, vadovaujama Alvydo Čepausko.

 

Miežiškių kultūros centro informacija ir nuotraukos

DSCF3390 DSCF3431 DSCF3482 DSCF3449 DSCF3491