Miežiškėnai tradicinėje šventėje išlydėjo gandrus

Tradicinis Miežiškių Šv. Baltramiejaus atlaidų pakermošis „Atsisveikinimas su gandrais“ tapo gražiu ir trankiu vasaros pabaigtuvių akordu, kurio nesugadino net visą dieną pylęs lietus.

Nuo seno Miežiškiuose švenčiami Šv. Baltramiejaus atlaidai šiemet buvo itin iškilmingi – Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje Mišias aukojo, Sutvirtinimo sakramentą teikė Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas. Deja, bažnyčioje tvyrojusią pakilią nuotaiką atlaidų tęsinyje apgadino lietus – jis nesiliovė ištisas valandas, tad į tradiciškai Angelų slėnyje surengtą pakermošį susirinko gerokai mažiau žiūrovų, nei įprasta. Kita vertus, ištikimiausieji renginio dalyviai tik patvirtino taisyklę apie prastą aprangą, o ne orą – apsiginklavę skėčiais būrys žmonių ir dairėsi mugėje, ir stebėjo koncertą, ir net sugebėjo pašokti. O kai temstant lietus aprimo, šventės finalas tapo kone įprastai gausus žmonių, smagus ir ryškus.

Paskutinį vasaros sekmadienį kasmet rengiamoje šventėje miežiškėnai įprastai apibendrina į pabaigą einančio šiltojo metų laiko derlių. Šie metai netapo išimtimi: pakermošyje paskelbti gražiausiai tvarkomų sodybų konkurso rezultatai, pasveikintos šeimos, kurioms išskrendantys gandrai atnešė naujagimių, padėkota aktyviausiai bendruomenės veikloje dalyvaujantiems žmonėms. Tradicinį seniūnijos apdovanojimą už Miežiškių garsinimą šį kartą atsiėmė gyventojų bendruomenės vadovė, kultūros centro darbuotoja Jurga Švagždienė.

Nauju šventės akcentu tapo Lietuvos nepriklausomybės šaliko mezgimo iniciatyvos pristatymas. Šiuo metu per Panevėžio kraštą keliaujantis jau didžiuliu kamuoliu virtęs trispalvis mezginys į renginį atvežtas iš Velžio. Jį pristačiusi iniciatyvos autorė ir koordinatorė geležietė Jovita Barolienė miežiškėnams linkėjo, kad megzdami sutvirtintų tiek vietos žmonių bendruomeniškumą, tiek patriotinius jausmus. Miežiškiuose šaliką megzti bus galima iki rugsėjo 14-osios, tuomet estafetė bus perduota upytiečiams.

Šventiniame „Atsisveikinimo su gandrais“ koncerte publika gėrėjosi įvairių žanrų pasirodymais: populiarias klasikines melodijas dainavo Panevėžio muzikinio teatro solistė Laima Česlauskaitė, tautinius šokius šoko Panevėžio bendruomenių rūmų šokių kolektyvas „Miestelėnai“, grojo net du pučiamųjų orkestrai – Miežiškių kultūros centro „Ciongs“ ir Šilagalio kultūros centro „Sklepučini“. Vaikams, šeimoms itin nuotaikingą pasirodymą dovanojo Naisių vasaros teatro artistai, liaudiškos muzikos mėgėjus linksmino kapelos „Beržynėlis“ iš Kėdainių rajono, Kalnaberžės, miežiškėnų „Ratasai“, „Raskila“ iš Panevėžio. Temstant vis gausėjantį žiūrovų būrį šokti išjudino net kelias valandas trukęs populiarių dainų maratonas su Miežiškių kultūros centro populiariosios muzikos grupe „Pilnatis“ ir gyvo garso grupe „Tabasco“.

Renginio organizatoriai džiaugiasi, kad visaverčiais jaukios kraštiečių šventės dalyviais šiemet tapo kaip niekad daug miežiškėnų. Į kvietimą ne vien stebėti renginį, bet ir tapti jo dalimi atsiliepę žmonės padėjo sutvarkyti šventės vietą, amatininkų mugėje pristatė savo rankdarbius, drožinius, šaunios šeimininkės koncerto atlikėjus vaišino gardžiais kepiniais ir sūriais. Finansinę paramą pakermošio šventei suteikė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba.

 

Miežiškių kultūros centro informacija