Angelų slėnyje skambėjo liaudies dainos

Miežiškiuose, jaukiajame Angelų slėnyje, įvyko tradicinis Panevėžio rajono suaugusiųjų folkloro ansamblių festivalis „Par šilalį jojo“. Šiemet jau devynioliktas etnokultūros puoselėtojų sambūris sukvietė 14 kolektyvų: be šeimininkų miežiškėnų, jame dalyvavo ansambliai iš Perekšlių, Geležių, Ėriškių, Krekenavos, Paįstrio, Bernatonių, Trakiškio, Nevėžio, Jotainių, Naujarodžių, Berniūnų, Naujamiesčio, Šilagalio.

Šeimininkai festivalio dalyviams ir svečiams prisistatė savitai – vietoje įprastos dainų, ratelių programos pademonstravo kultūros centro mėgėjų teatro folkloro spektaklį „Iš miežiškėnų pasakų, prisiminimų ir sapnų“ (scenarijaus autorė ir režisierė Jurga Švagždienė), sukurtą remiantis kraštiečių prisiminimais ir folkloro ansamblio “Ringis“ repertuaru. Šiame spektaklyje vaidina, dainuoja, šoka, groja visi „Ringio“ dalyviai.

Į svečius atvykę ansambliai parodė savas programas. Visas jas jungė viena tema, sutampanti su kitų metų šalies Dainų šventės Folkloro dienos pavadinimu – „Didžių žmonių žemė“. Daugelis ansamblių šią temą stengėsi atskleisti dainuodami patriotines dainas, ne vienas kolektyvas rinkosi garbių savo krašto etnokultūros puoselėtojų pateiktus, užrašytus liaudies kūrinius. Didžiais verti vadinti žmonės ir patys dalyvavo ansamblių pasirodymuose: ne viename kolektyve dainavo, grojo solidaus amžiaus vyrai ir moterys, daugelį kurių dainos, muzika lydi visą gyvenimą. Festivalyje „Par šilalį jojo“ dalyvavo sulaukę 80-ies, 85-erių, 88-erių žmonės, net 90-metį neseniai atšventusi dainininkė iš Trakiškio.

Gana solidus ir pačių kolektyvų kūrybinės veiklos amžius – kai kurie jų gyvuoja jau kiek ilgiau nei 30 metų. Ne vienas folkloro ansamblis suburtas pastaraisiais metais – užpernai, pernai, vos šiemet.

Naujų programų demonstravimą, malonų pasibuvimą bendraminčių kompanijoje folkloro ansambliai užbaigė įprastai – visi kartu dainuodami renginio himnu tapusią dainą „Par šilalį jojo“

Namuose pabuvojęs festivalis kitąmet vėl keliaus į svečius. Rajono etnokultūros puoselėtojai yra sutarę, kad vienais metais renginį savo krašte organizuoja jo sumanytojai miežiškėnai, kitais metais šią misiją perima kuris nors kitas rajono kultūros centras. Štai pernai “Par šilalį jojo” vyko Perekšliuose, o kitąmet folkloro ansambliai rinksis Šilagalyje. Būtent Šilagalio kultūros centro kolektyvo “Šarma” vadovas Jonas Mališauskas iš miežiškėnės kolegės, „Ringio“ vadovės Ritos Gasaitienės, perėmė festivalio krivūlę ir pažadėjo jau dabar pradėsiąs laukti svečių.

 

Miežiškių kultūros centro meno vadovė Jurga Švagždienė

DSCF0636 DSCF0667 DSCF0788 DSCF0785 DSCF0756 DSCF0753 DSCF0710